Stiletto- o provocare?

 Pantofii stiletto au fost intotdeauna considerati a fi o imagine a frumusetii si senzualitatii. Aceasta caracteristica este cunoscuta si in zilele noastre, astfel ca multe femei din intreaga lume isi completeaza tinuta cu pantofi stiletto, pentru a obtine un look seducator, care atrage atentia celor din jur.

Desi la inceputurile lor, acesti pantofi erau, in general, purtati doar la evenimente speciale si baluri, in zilele noastre, acestia au urcat in topul preferintelor in materie de incaltaminte, astfel ca femeile aleg sa ii poarte chiar si la tinutele de zi cu zi. Astfel, numeroase femei poarta pantofi stiletto chiar la serviciu, in club, sau uneori, la un outfit care include blugi.Acum, fie ca ai si tu o pereche in garderoba ta sau te gandesti sa achizitionezi in curand astfel de pantofi, ma gandesc ca te-ar putea interesa istoria acestor pantofi, atat de apreciati de femeile din intreaga lume.

Pantofii stiletto se refera la acea incaltaminte a carei toc este lung si subtire. In general, inaltimea tocului la pantofii stiletto variaza intre 2.5 centimetri si 22 centimetri. Aceasta poate chiar depasi 25 centimetri, daca este adaugata o platforma corespunzatoare inaltimii tocului. In ceea ce priveste diametrul tocului, aceasta este, de obicei, de sub 1 centimetru, in cel mai jos punct al tocului. Tocurile de tip stiletto a caror inaltime este sub 5 centimetri sunt cunoscute in limbajul modei drept „kitten heels”. Desi exista tendinta de a numi orice pantofi cu toc inalt si subtire ca fiind pantofi stiletto, acest lucru este incorect, intrucat pantofii stiletto se refera la acei pantofi a caror toc este, in general, finisat cu un material sau aliaj din otel solid. Acel otel sau aliaj este raspunzator de forma originala pe care o au adevaratii pantofi stiletto.
Denumirea de stiletto provine de la pumnalul stiletto, iar aceasta denumire a aparut initial in anii 1930. Denumirea a fost preluata pentru acesti pantofi, datorita formei pantofilor, care a fost asemanata cu forma pe care o avea cutitul italian numit stiletto.

La inceputul anilor 1960, pantofii stiletto au cunoscut o noua infatisare, venita odata cu schimbarea varfului pantofilor, care prezentau acelasi design alungit, specific tocului. Daca pana atunci, denumirea facea referire la tocul stiletto, de acum incolo, femeile au ajuns sa utilizeze denumirea de „stiletto” pentru pantofi, nu doar pentru tocul acestora.In anii 1990, pantofii stiletto au disparut aproape complet din moda timpului, fiind inlocuiti de tocul patrat. Tocul stiletto a revenit, insa, in forta, prin anii 2000, cand numeroase femei au inceput sa adopte stilul acestor pantofi pentru a completa tinutele office, sau chiar pentru a oferi o anumita eleganta tinutelor casual, asortand acesti pantofi la outfiturile care contineau blugi.


Comentarii

Postări populare