Ce metode de contraceptie alegi?

Atunci cand incepi viata sexuala, trebuie sa ai in vedere si o metoda de contraceptie.
O metoda de contraceptie perfecta nu exista. Cei mai important factori de care trebuie sa luam seama  atunci cand alegem contraceptia sunt eficienta si siguranta metodei. Important e sa fii constienta ca  orice metoda, folosita insa incorect, reduce gradul de protectie. Iata care sunt cele mai bune metode contraceptive, din care poti alege in functie de varsta si preferintele tale.


1. Prezervativul
Este cea mai buna alegere pentru persoanele care nu au un partener stabil sau abia si-au inceput viata sexuala.  Prezervativul are o eficacitate de aproape 100%, cu conditia sa fie folosit corect. In plus, este singura metoda care te apara si de bolile cu transmitere sexuala. Anumite dezavantaje exista, totusi.  Latexul din care este facut se poate rupe. In cazuri rare, poate provoca alergii. In ceea ce priveste protectia impotriva virusului HIV, are o rata de esec de 5 din 100.
2. Spermicidele
Daca ai o relatie stabila, poti incerca alte metode de contraceptie, de exemplu spermicidele. Acestea sunt substante chimice care, introduse in vagin inaintea actului sexual, vor distruge spermatozoizii. Persoanele care nu agreeaza prezervativele vor gasi  spermicidele ca fiind o metoda contraceptiva mai convenabila. Incercati sa va informati la ginecolog care sunt cele mai potrivite organismului.
Exista si dezavantaje, pentru anumite persoane. Spermicidele pot irita mucoasa uterina, favorizeaza leziunile si, prin urmare, aparitia unor boli cu transmitere sexuala. Pentru a fi eficiente 100%, ar trebui combinate cu alte metode.
3. Contraceptivele orale
Acestea trebuie sa fie luate conform recomandarii medicului ginecolog, in fiecare zi la aceeasi ora. Sunt contraindicate celor care sufera de hipertensiune, celor care au exces in greutate sau risc sporit de cancer la san. Nefumatoarele care nu au probleme de sanatate majore pot lua pilulele contraceptive pana la 35 de ani. Contraceptivele orale sunt ieftine si usor de gasit in farmacii, dar nu trebuie luate la intamplare ci conform sfatului medicului .
Regleaza ciclul menstrual. Daca ai chisturi, acestea vor disparea in timp. Studiile arata ca pot preveni cancerul de col uterin.  Exista fireste si anumite dezavantaje. Contraceptivele care contin estrogen si progesteron sporesc  cu 40% riscul de a face boli cardiovasculare, afecteaza venele si circulatia sangelui. Favorizeaza aparitia cheagurilor de sange, pot duce chiar la deces.
In multe cazuri, pilula creste valoarea tensiunii arteriale si a colesterolului „rau" (LDL). S-a constatat ca femeile care o folosesc au un risc mai mare de a face diabet. Unele femei pot dezvolta sterilitate post-contraceptiva.
4. Metoda calendarului
In cazul unui ciclu menstrual regulat, se poate apela si la metoda calendarului. Se evita perioada fertila (zilele 13-14-15 de la aparitia menstruatiei si zilele dinainte si cele de dupa perioada fertila, insumand 10 zile). Nu exista efecte secundare negative. Dar din pacate metoda are o rata mare de esec.
5. Steriletul
Daca ai déjà copii si nu mai doresti sa ai altul timp de cativa ani, se poate folosi steriletul.
Este o metoda de lunga durata (de la 5 la 10 ani). Poate fi scos oricand .Poate da menstruatii abundente, ceea ce duce la anemie. Ocazional, provoaca inflamatii care duc la sterilitate.
6.Sterilizarea chirurgicala
Daca nu doresti copii, potii apela la sterilizare chirurgicala, posibila in cazul ambelor sexe. Nu are efecte secundare pe termen lung. Este o metoda preferata de femeile de peste 40 de ani, care au déjà copii si nu isi mai doresc altii.

Tine cont ca avortul, provocat in scopul intreruperii unei sarcinii absolut normale, nu este sub nici o forma o metoda contraceptiva. Daca totusi  ai omis folosirea oricarei metode contraceptive, mai bine utilizati « pilula de a doua zi », este o solutie pentru a scapa de o eventala sarcina. Nu abuzade aceasta metoda, este doar contraceptie de urgenta.

Comentarii

Postări populare