Cine a inventat deodorantul?

Cu totii stim cat de important este acest ritual de igiena zilnic, iar deodorantul este nelipsit din arsenalul de beauty al fiecarei femei sau barbat. Istoria deodorantului estefoarte veche, aproape ca nu se stie cine a folosit pentru prima oara aceasta arma impotriva mirosului de transpiratie.

Epoca moderna nu concepe igiena corporala precara, iar mirosurile neplacute date de bacterii sunt eliminate de deodorant.Nu intotdeauna a fost asa. Mai cu seama Evul Mediu, sub influenta bisericii,a  intretinut evitarea spalarii si a igienei, sub pretextul imbolnavirilor. In Antichitate, oamenii cautau metode prin care sa isi mascheze mirosul neplacut. Diferite vegetale cu aroma puternica erau folosite in acest scop( scortisoara, lamaie, piatra de alaun).


In epoca moderna ,oamenii si-au dat seama ca inlaturarea parului in exces poate ajuta la diminuarea transpiratiei, iar primul deodorant comercial numit Mum a fost dezvoltat in America, de catre un inventator necunoscut. In anii 40 s-a creat primul deodorant tip roll-on, cu bila, care folosea cam acelasi principiu ca si pixul cu bila in varf. Continea zirconat de aluminiu si clorofluorocarbon si se numea  “Ban”. Deodorantul a devenit atat de popular, incat aproximativ 80% dintre vanzari erau reprezentate doar de acest tip.Prin 1950 s-a creat primul deodorant cu aerosoli, dezvoltat de companiile Gilette si Henkel. Spre sfarsitul anilor ’70, odata cu aparitia deodorantelor de tip stick, popularitatea pudrelor, a cremelor si a antiperspirantelor pe baza de aerosoli a scazut considerabil, in favoarea celor dintai. Majoritatea acestor antiperspirante contin clorhidrat de aluminiu, clorura de aluminiu, sulfat de aluminiu sau zirconat de aluminiu. Una dintre aceste substante este combinata cu o substanta cleioasa, cerata, pentru a crea stickul, care va inhiba cresterea si dezvoltarea bacteriilor, dar si producerea de transpiratie, de catre glandele sudoripare. Cum popularitatea aerosolilor au scazut, antiperspirantele de tip stick au devenit tot mai cerute pe piata, astazi fiind cel mai utilizat tip de antiperspirant.
La ora actuala, deodorantele tip stick si cele cu aerosoli sunt vandute in orice supermarket, dar oamenii au inceput sa redescopere vechi retete naturiste de combatere a transpiratiei. Uleiuri volatile parfumate si chiar piatra de alaun sunt acum reformulate in produse bio, care tin locul deodorantelor clasice. Importanta este igiena corporala stricta, fara de care nici un deodorant nu are efectul dorit.Un corp spalat cu apa si sapun, va mentine parfumul si prospetimea deodorantului mai mult timp. 

Comentarii

Postări populare