Istoria blugilor

Cu totii ii purtam, ii admiram, avem zeci de perechi in dressing, dar cum au aparut ei, blugii cei mai populari pantaloni. Multi sunt cei care ii poarta zi de zi, dar putini sunt cei care ii cunosc istoria.
Au aparut prin secolul XVI in Europa, erau purtati la inceput de pescarii din Genova, care aveau pantaloni dintr-un material mai gros care l-au denumit "jeans", de la "blue de Genes",  din franceza, pentru ca si Franta are un aport la aparitia blugilor, mai precis a materialului demin care era fabricat in orasul francez Nimes, materialul numindu-se la incepu "serge de Nimes". Diferenta dintre denim si jeans este ca denimul este tesut dintr-un fir colorat si unul alb, iar jeans din doua fire de aceeasi culoare, dar compozitia (lana si bumbac) si rezistenta este aceeasi.

Dar blue jeansii au devenit cu adevarat cunoscuti prin 1847, cand un negustor german, pe nume Levi Strauss a venit in America si si-a deschis o afacere cu haine si tesaturi, el vindea pantaloni din demin minerilor si fermierilor care vroiau un material confortabil, rezistent si ieftin.
Tintele metalice de la buzunare au fost adaugate prin 1872 de catre Jacob Davis, un colaborator al lui Levi, pentru a mari rezistenta acestora.
La data de 20 mai 1873 Levi si Davis si-au brevetat produsul, acesta fiind data oficiala cand blugii au laut nastere.

Prin anii 1930 a inceput epoca western-ului, jeansii fiind foarte populari printre cowboy, in acesta perioada au aparut si alti doi producatori de jeansi, Lee si Wrangler.
In timpul celui de al II-lea Razboi Mondial productia de jeans a fost oprita, denimul fiind folosit doar pentru confectionarea uniformelor din timpul liber a soldatilor.

Adevarata popularitate a blugilor a inceput prin 1950 cand vedetele de la Hollywood au inceput sa promoveze acest articol vestimentar: Elvis Presley, James Dean, Marlon Brandon. De atunci blugii au devenit cea mai purtata piesa de imbracaminte. Fiind atat de populara si marii designeri au inceput sa-i introduca in clolectiile lor, devenind piesa de rezistenta.

De atunci si pana acum blugii au adoptat diverse forme: blugi cu turul lasat, cu talie joasa, evazati, skinny, drepti, talie inalta, si multe alte forme care s-au schimbat in functie de trend-urile impuse de designeri.

Comentarii

Postări populare