#MeToo a ajuns şi în România

Două vorbe simple: „si eu” -  fac parte dintr-o ampla campanie-manifest a fetelor si femeilor,  care a devenit virala în scurt timp pe retelele de socializare, implicand activ şi utilizatorii din România. #MeToo (#SiEu).
Cea care a dat startul acestei campanii media a fost celebra actriţă Alyssa Milano. Tânăra a venit cu sugestia ca toate femeile din social media care au trăit o experienţă de hărţuire sexuală sau abuz din partea barbatilor, să-şi împărtăşească povestea printr-o postare însoţită de hastag-ul #metoo.
”Am primit sugestia de la un prieten: Dacă toate femeile care au fost hartuite sexual sau agresate ar semnala situatia cu hastag-ul #metoo, am putea arata intregii lumi realitatea in care traim”, a scris Alyssa Milano, pe o pagină de socializare.
Mesajul iniţial publicat de Alyssa Milano a primit peste 40.000 de comentarii, iar hashtagul „Me Too” s-a aflat între cele mai populare trenduri pe Twitter în Marea Britanie si Europa ca şi in Statele Unite ale Americii. Pe Facebook, aproximativ 7 milioane de persoane discutau, la inceputul acestei saptamani, despre această campanie.
In timp record, paginile de Facebook şi Twitter au fost asaltate de statusuri purtând sigla #metoo, în care femeile de pretutindeni povestesc despre experienţele neplăcute prin care au trecut, cand au suferit abuzuri si hartuieli. Chiar vedete autohtone au fost victime, in tinerete, ale acestui abuz.
Campania online din Romania a inceput dupa  scandalul sexual in care este implicat producatorul hollywoodian Harvey Weinstein. El este acuzat de hartuire sexuala si de viol .Vedetele de la Hollywood marturisesc, rand pe rand, abuzuri si ofera detalii din trecut despre abuzurile lui.

 In Romania, mai multe femei îl acuza pe Calin Ionescu, cunoscut drept Rimaru, membrul trupei R.A.C.L.A, ca le-a agresat sexual sau a devenit violent atunci cand acestea i-au respins avansurile. Una dintre situatii a fost legata chiar de participarea firmei Centrade Cheil, în anul 2015, la evenimentul Noaptea Agentiilor. Calin Ionescu, cunoscut sub pseudonimul Rimaru, a fondat în 1993 trupa RACLA, aceasta fiind cea mai veche trupa hip hop din Romania.

 După ce a abandonat muzica, a inceput sa lucreze in publicitate si a ajuns pe postul de Director Creativ la agentia Centrade Cheil. Aici, spun mai multe tinere, acesta se folosea de functia sa pentru a le face avansuri pe Facebook. Cele care au iesit in oras  cu el, pentru a discuta despre cariera lor si parcursul profesional, spun că Rimaru a incercat sa le abuzeze si sa le sarute cu forta si a devenit agresiv atunci cand  ele s-au aratat oripilate de aceste gesturi.

Calin Ionescu a contestat acuzatiile de hartuire care i se aduc, într-un drept la replica publicat pe Facebook. Artistul mai transmite ca a avut interactiuni ”de care nu este mandru” cu mai multe persoane si le cere acestora scuze, în măsura în care le-a jignit.

Comentarii

Postări populare