NOUTATI
latest

Tu unde petreci Halloween-ul?

Sarbatoare de origine celtica, preluata si in Europa, dar mai ales in America, Halloween-ul este sarbatorit in noaptea de 31 octombrie. Simbolul central al acestei sarbatori este dovleacul sculptat, reprezentand Lanterna lui Jack.


Irlandezii sarbatoreau aceasta zi prin Festivalul Samhain, care insemna „sfarsitul jumatatii luminoase a anului”. Ei aveau grija sa se costumeze in tot felul de personaje sinistre pentru a impiedica spiritele din lumea de dincolo sa ramana in locurile pe care le bantuiau in acea noapte.
Timpurile s-au schimbat, insa in Irlanda si Scotia sarbatoarea are mare insemnatate chiar si in zilele noastre. Costumati in zombi, vrajitoare, vampiri sau morti,  irlandezii si scotienii cutreiera strazile oraselor  intr-o colinda denumita «  trick or treat » .
Mai exact cu o pacaleala/cadou –  zicala e folosita in special de catre copiii care merg la colindat. Sarbatoarea  de Halloween dureaza 9 zile, cu dansuri in jurul focurilor de tabara, artificii, parade cu personaje negative si muzica care te ..ingrozeste…


In Scotia, s-ar putea sa te uiti peste umar dupa fantome, chiar daca nu crezi in ele … Castelele cocotate pe coline inalte iti vor parea bantuite, mai ales daca te plimbi pe strazile intunecate tarziu in noapte. Focurile de tabara, dovlecii atarnati de usi si ferestre, paianjenii si vrajitoarele fac parte din decorul oraselor scotiene.
Si in Romania traditiile vechi de Halloween par sa prinda contur si sa fie indragite de romani.
 Castelul Bran se afla in topul celor mai infricosatoare locuri din lume de vizitat in perioada Halloween-ului. In noaptea de 31 octombrie, Brasovul, si in special castelul Bran, se transforma in locuri desprinse din filmele horror.


Panzele de paianjen atarnate de zidurile fortaretei in care a locuit pentru o vreme terifiantul conte insetat de sange, Vlad Dracul sunt acolo. Tot asa usturoiul, tepusele, crucile si dovlecii luminati te vor infricosa chiar daca stii ca acestea fac parte doar din … decor! De neratat in Brasov, este Casa Groazei. hiar daca bucurestenii nostri sunt ceva mai sceptici in privinta sarbatorilor imprumutate, in ultimii ani si capitala Romaniei se transforma, in noaptea de Halloween. Ce-i drept, cu mai putini dovleci, vrajitoare si vampiri. Centrul istoric devine arhiplin de oameni cu costume mai putin infricosatoare. Cu toate astea, cluburile organizeaza party-uri de groaza, care tin pana la ivirea zorilor si de care strainii raman placut impresionati. Un altfel de Halloween!

In Cehia, Halloween-ul nu are nimic de-a face cu farsele jucate de americani. Este sarbatoarea mortilor. Fiecare locuitor stie ca in ultima noapte din octombrie, portile lumii de dincolo se deschid. De ce? Pentru ca spiritele celor decedati sa bantuie strazile si locurile in care au trait. Daca nu esti prea fricos sa vizitezi in aceasta perioada Cehia, iti poti incepe incursiunea in lumea terifianta a orasului Praga. Se spune ca in noaptea cu pricina, un golem urias pazeste Cartierul Evreiesc. Apoi cel mai complex castel medieval din Europa – Castelul Praga este bantuit de cele mai multe fantome. Ramane de vazut daca vei crede aceste povestile, dar cu siguranta te vei speria putin cand vei vedea ce efecte grozave se organizeaza in oras


Fa-ti cruce inainte sa ajungi in orasul Kutná Hora. Daca nu stai bine cu inima n-ar trebui sa incluzi locul in itinerariul tau. Turistii pasionati de povestile de groaza includ acest oras ceh in topul celor mai inspaimantatoare destinatii din lume. De ce? La marginea orasului se afla celebrul Osuar Sedlec, locul odihnei vesnice a peste 40000 de oameni. Insa Biserica Oaselor nu este doar atat … Decorul este unul sinistru la dreptul. Candelabre din oase. Coloane din scheleti. Straturi de maini umane. Cranii luminoase. Toate constituie un loc numai bun de vizitat in perioada Halloween-ului! Infricosator, nu?

« PREV
NEXT »

Niciun comentariu

Facebook Comments APPID