NOUTATI
latest

Frica sau fobie?

Fobia este frica irationala, nejustificata si excesiva de animale, obiecte, actiune sau situatii. Multe persoane au cel putin o fobie, in general femeile sunt mai expuse decat batbatii in a dezvolta fobii. In preistorie barbatul, ca sa poata vana nu trebuia sa se teama, femeia in schimb, care trebuia sa stea acasa si sa aibe grija de copii si de casa, a devenit mai vigilenta si a dezvoltat mai multe temeri. Prin urmare aceasta caracteristica s-a transmis genetic, din aceasta cauza femeia este mai predispusa la fobii.

Persoanele care sunt foarte emotive sau sensibile, au tendinta sa dezvolte tot felul de fobii. Cele mai intalnite fobii sunt:

Acrofobia - frica de inaltime
Agorafobia - frica de spatii deschise, foarte aglomerate
Claustrofobia - frica de spatii inchise
Arahnofobia - teama de paianjeni
Ofidiofobia - frica de preptile
Cinafobia - frica de caini
Tripanofobia - frica de injectii
Sociofobia - frica de stiuatii sociale, frica de a vorbi in public
Aviofobia - frica de a zbura cu avionul
Misofobia - teama de microbi si bacterii.

Lista poate continua, fiind foarte multe fobii: de sange, de cadrave, de sofat, de dentist etc. Cele mai multe dintre ele isi au debutul in copilarie, parintii care sunt super protectori fata de copii lor, pot dezvolta la copii fobii fara sa-si dea seama.

Din pacate aceste fobii ne pot influenta in mod negativ viata. Cei care au fobii simt o stare de rau, greata, palpitatii, atunci cand sunt expusi la fobia de care sufera si prin urmare va face tot posibilul sa evite aceasta situatie. Cel care sufera de sociofobie, spre exemplu, va evita sa vorbeasca in public , si prin urmare aceasta il poate impiedica sa isi aleaga meserii care sa il expuna la aceasta actiune.

Fobiile mai puternice se pot transforma in atacuri de panica. De aceea pentru a trata fobiile, este nevoie de ajutorul terapeutului, numai un specialist ne poate ajuta sa scapam de fobiile care ne impiedica sa avem o viata normala.

« PREV
NEXT »

Niciun comentariu

Facebook Comments APPID