NOUTATI
latest

Despre fibromul uterin

Sunt sigura ca ai auzit de fibrom uterin, dar ce repezinta, ce simptome are si cum ne afecteaza pe noi femeile, aceasta afectiune?

Fibromul uterin este, de fapt, o tumoare ginecologica benigna, ea se dezvolta la nivelul uterului ca o masa celulara. Cele mai expuse la dezvoltarea fibromului uterin sunt femeile cu varsta cuprinsa intre 30 - 50 de ani, dar in 20% din cazuri poate aparea si la femeile sub 30 de ani. Aproximativ 3 din 5 femei pot dezvolta aceasta tumoare, adica 80% dintre femei pot avea fibrom uterin.

Atunci cand nivelul hormonal creste, in perioadele reproductive, exista un risc mai mare pentru aparitia fibromului. Aceasta ducand la aparitia unor noduli fibromatosi de diverse dimensiuni. Desi este o tumoare, acesta nu este responsabil de aparitia cancerului si nici nu reprezinta vreun risc in aparitia cancerului.

Din pacate nu se cunosc, precis, motivele care duc la aparitia fibromului, deci nu poate fi prevenit, iar pana acum nu s-a descoperit nici o analiza care sa indice daca o femeie este predispusa sa dezvolte aceasta afectiune, fibromul poate fi depistat doar dupa aparitia lui.

Masa celulara se poate dezvolta in diverse zone ale uterului: in interiorul cavitatii uterine, la exteriorul uterului, in grosimea peretelui uterului sau, in cazuri mai rare, se poate dezvolta la nivelul colului uterin.

Fibromul uterin este o afectiune asimptomatica, multe femei nici nu stiu de prezenta lui, dar de cele mai multe ori: menstruatia abundenta cu dureri, presiunea la nivelul abdomenului inferior, avort spontan, nasteri premature, probleme urinare; sunt cateva semne care pot fi provocate de prezenta fibromului uterin.
Daca ai aceste simptome, este indicat sa mergi la un medic ginecolog pentru un control, mai ales daca iti doresti sa concepi un copil. Ecografia transvaginala sau histerosonograma, reprezinta investigatii suplimentare care arata prezenta, sau nu, a fibromului uterin.

Tratarea fibromului uterin se face in urma analizelor facute de catre medic, pentru ca, in functie de complexitatea fibromului, medicul decide daca tratamentul va fi medicamentos, care poate stopa sau incetini cresterea fibromului, sau tratament chirurgical. Chiar si in urma tratamentului exista riscul reaparitiei fibromului, singurul tratament care previne reaparitia acestuia, pana de curand a fost extirparea chirurgicala a intregului uter, dar in ultima vreme chirurgia a adoptat alte practici mai putini invazive, facandu-se doar cateva incizii mici, pentru a pastra uterul intact.

« PREV
NEXT »

Niciun comentariu

Facebook Comments APPID