NOUTATI
latest

Vrei sa fi un lider? - iata caracteristicile unui lider de succes

Multi dintre noi consideram ca a fi un lider bun, trebuie sa ai anumite calitati care sunt dobandite in mod natural, din nastere. Dar psihologii spun ca aceste calitati de lider le poti dobandi pe parcurs, trasaturi pe care orice om le poate avea, daca isi doreste cu adevarat sa fie un lider de succes.

Una dintre carateristicile cele mai importante pe care un lider trebuie sa invete sa o dobandeasca, reprezinta nivelul de cunostinte. Ca sa devi un lider respectat si demn de luat in seama, atunci cunostintele in domeniul de activitate trebuie sa fie vaste, astfel un lider trebuie sa detina mai multe cunostinte fata de subalterinii sai. Iar cunostintele te ajuta sa gasesti cele mai bune solutii la problemele care apar.

O alta caracteristica care trebuie sa o dobandesti, daca nu o ai deja, este increderea in propria persoana. Sa ai incredere in fortele proprii si sa-ti expui ideile fara ezitare, face din tine un lider de succes, capabil sa conduca o echipa de oameni si sa-i faca pe acestia sa-l urmeze. Daca tu ai incredere in tine si ceilalti vor avea incredere in tine, pentru ca puterea exemplului nu trebuie sa-ti lipseasca, angajatii tai vor face ceea ce faci si tu.

Un lider adevarat trebuie sa dea dovada de empatie. Sa fi capabil sa intelegi nevoile celorlalti, sa stii sa-i asculti si sa le arati ca iti pasa, face din tine, pe langa un lider priceput, dar si un lider uman, care este capabil sa rezolve disputele care apar in echipa sa, pentru ca stii sa intelegi oamenii care lucreaza pentru tine.

Daca nu esti proactiv, nu o sa ajungi niciodata un lider. Daca nu poti sa gasesti solutii la probleme, nu prea ai ce cauta intr-o functie de conducere. Atunci cand nu gasesti solutia la o anumita problema, nu trebuie sa te prefaci ca o stii, dar ar fi bine sa anticipezi problema si sa cauti solutia in ideile echipei tale. Chiar daca nu esti tu cel care a gasit solutia la problema, ai stiut calea spre a o rezolva, aceasta inseamna sa fi proactiv.

O alta solutie care te face un lider de succes este stabilitatea emotionala. Un lider care este tot timpul stresat, furios sau frustrat si are tendinta sa isi indrepte furia catre angajatii sai, va fi privit fara respect si nu va reusi niciodata sa isi formeze o echipa stabila. Oricat de bun ai fi in domeniu, oricat de multe cunostinte ai avea, daca nu stii sa iti pastrezi calmul atunci cand este cazul si nu esti stapan pe emotiile tale, atunci sigur vei fi inlocuit, pentru ca nimeni nu vrea un lider instabil emotional.

Ca sa fi un lider, trebuie sa dobandesti fiecare dintre aceste caracteristici, pentru ca un lider de succes este format din piese de puzzel, daca iti lipseste o caracteristica, puzzelul nu este complet.

« PREV
NEXT »

Niciun comentariu

Facebook Comments APPID