Cafeaua- prieten sau dusman?


Fiecare fata stie ca dimineata nu e completa fara o ceasca de cafea. Cu lapte, vanilata sau pur si simplu neagra,cafeaua este un deliciu apreciat de milioane de oameni din intreaga lume. Desi unii considera cafeaua un viciu, daunator sanatatii, cercetatorii au studiat cu atentie efectele cafelei asupra organsimului uman. Ceasca zilnica de cafea este oare un prieten sau un inamic?

Studiile demonstreaza ca un consum moderat de cafea, de circa o cana zilnic, iti protejeaza organismul de diabet. Afectiunile cardio-vasculare si bolile de inima nu sunt favorizate de cafea, ci dimpotriva. Riscul este diminuat in cazul bautorilor de cafea. Ideal este sa fie un consum ponderat, altminteri intr-adevar cafeaua poate fi daunatoare organismului.
Cafeaua este cunoscuta ca avand efecte pozitive in cazul migrenelor.O criza puternica de astm se calmeaza prin administrarea unei cafele calde, avand efect bronhodilatator.Energia oferita de cafea dinamizeaza organismul, ofera o stare de concentrare sporita. Totusi, nu abuzati de cafea, mai ales in perioade de stres. Incearca sa nu bei cafeaua cu doua ore inainte de culcare, pentru a permite organismului sa beneficieze de odihna noptii.
Efectul antiinflamator al cafelei se datoreaza antioxidantilor continuti de minunata licoare. Daca ti se usuca des  gura, cafeaua stimuleaza eficient glandele salivare. Contrar legendelor urbane cafeaua  nu provoaca aciditate si nu s-a putut stabili nici o legatura intre consumul de cafea si aparitia gastritei sau a ulcerului.
Recomand sa consumati cafea in mod responsabil, nu abuzati  si mai ales hidratati-va corespunzator Daca beti cafea, nu inseamna ca nu aveti nevoie de lichide.Deseori, la restaurante sau in cafenele, cescuta de espresso vine insotita si de un pahar cu apa rece, pentru ca organismul trebuie sa fie bine hidratat.
Starea de nervi si tremuraturile insotesc adeseori un consum exagerat de cafea. Daca nu sunteti bautori zilnici, o ceasca de nesscafe sau un espresso tare, va poate cauza nervozitate si senzatia de palpitatii. Cafeaua este un minunat companion pentru munca sau relaxare, dar incercati sa nu alaturati tigara. Nu va face bine organismului si va intretine sau induce o serie de boli grave
Savurati cafeaua in oras sau acasa, eventual insotind-o cu o mica gustare, un biscuit sau o prajiturica. Astfel veti simti toate starile pozitive induse de cafea si veti transforma acest obicei intr-un tabiet personal.

Comentarii

Postări populare