NOUTATI
latest

Cum recunosti lipsa de fier din organism?


Atunci cand nivelul fierului din organism scade sub limita normala, incepem sa ne confruntam cu diferite simptome care uneori trec neobservate. Daca nu iti faci  in mod regulat analizele, poate nu tii ca suferi  de lipsa de fier, adica ai anemie. Anemia este de mai multe feluri, dar cea mai comuna est cea cauzata de lipsa de fier.
Fierul este unul din elementele esentiale bunei functionari a organismului. Ajutand la produerea hemoglobinei care transporta nutrientii si oxigenul catre organele vitale. Daca ai lipsa de fier, inseamna ca exista anumite cauze , cum ar fi hemoragii recente, menstruatii abundente, diete severe sau chiar sarcina.

Daca nu ai facut analize dar totusi banuiesti ca ai lipsa de fier, atunci trebuie sa fii atenta la anumite simptome care te fac sa recunosti clar lipsa de fier. Un prim simptom important este oboseala. Lipsa de energie, tonusul scazut si paloarea nefireasca sunt caracteristici ale persoanelor anemice. Nivelul redus de hemoglobina face ca tesuturile sa se decoloreze. Daca esti anemica, atunci cu siguranta ca intampini si dificultati de respiratie. Plamanii nu se oxigeneaza suficient iar respiratia devine accelerata, incepi sa gafai si acuzi lipsa de aer. Daca nu e cazul unei raceli, atunci orice dificultate in respiratie este un semn de anemie. Durerile de cap, ametelile insotesc cu siguranta anemiile.
Desi nu este propriu zis o boala de inima, anemia poate genera palpitatii, cresterea ritmului cardiac  prin batai anormale ale inimii. Daca nu se oxigeneaza corect organismul, poti constata uscaciunea pielii si a parului, sunt si ele simptome de anemie. Persoanele care au carenta de fier sufera de multe ori de intepaturi si mancarimi la nivelul picioarelor, se agita si nu se pot odihni corect.
In cazuri extreme, anemia se manifera prin deformatii ale unghiilor, exfoliere si albire. Pot surveni si anumite pofte ciudata( sindromul Pica), anxietate sau senzatie persistenta de frig.
Daca esti in situatia de a constata un anumit grad de anemie, asculta sfatul mediului si trateaza-te corespunator. Lipsa de fier se poate compensa printr-o alimentatie sanatoasa, care cuprinde alimente bogate in fier: carne rosie,legume verzi, fructe uscate, fructe de mare, diferite nuci si seminte crude. Fierul se absoarbe bine in organism daca consumi multa vitamina C. Incearca sa nu iti neglijezi sanatatea si mentine un nivel corect de fier in organism.


« PREV
NEXT »

Niciun comentariu

Facebook Comments APPID