Ce spune forma rujului tau despre personalitate?

Fructele vedeta ale toamnei: Gutuile

Toamna, luminoasele gutui ne îndeamnă să le alegem direct din copac sau dacă nu să le căutăm în piețe și supermarketuri. În afară uzului alimentar, gutuia are întrebuințări că remediu naturist, într-o gama largă de afecțiuni, pentru prevenție și chiar tratare.
Gutuia are proprietăţi antiinflamatorii, astringente, analgezice, emoliente, tonice, digestive, diuretice. Fiind bogate în vitamine şi minerale, gutuile stimulează sistemul imunitar şi previn răcelile de toamnă, cauzate de fluctuaţiile de temperatură și vremea rece.
Medicii recomandă gutuile persoanelor care vor să slăbească. Sunt mai multe argumente în acest sens. Gutuile sunt bogate în fibre alimentare, împiedicând asimilarea grăsimilor. În al doilea rând, gutuile au proprietăţi depurative şi diuretice, contribuind la eliminarea toxinelor şi a kilogramelor în plus.
Consumul frecvent de gutui reduce nivelul de colesterol nociv, care pune sănătatea inimii în pericol. Iar potasiul pe care îl găsim în aceste fructe ajută la prevenirea bolilor de inimă și reglează rimtul cardiac. Gutuile sunt bogate în vitamina C și previn instalarea răcelilor. Conțîn o serie de vitamine: vitamina A, B, mici cantități de vitamina E. Dintre minerale putem enumeră cantități mari de potasiu, fosfor,calciu și cantități ceva mai scăzute de sodiu, seleniu, fosfor, cupru, zinc și magneziu.
Gutuile sunt bune inclusiv în dietă bebelușilor deoarece cresc apetitul, întăresc sistemul imunitar protejând organismul împotriva răcelilor ajută la combaterea diareei
Pectinele prezente din belșug în gutui absorb o cantitate mare de apă împreună cu toxinele, iar taninurile au efect antiseptic. Gutuia reglează digestia, protejează ficatul și vederea. Bogate în antioxidanți, gutuile sunt folosite pentru a ține la distanță depresiile, starea de nervi, dar și pentru a preveni sau a trata anemia.
Gutuile se pot consumă  și că atare deși au un gust astringent datorită taninurilor prezente în cantitate mare. În comparație cu alte fructe, gutuile îşi păstrează proprietăţile minunate chiar şi prin preparare termică. În acest mod vă puteţi bucură mult timp de gustul lor bun, dar şi de proprietăţile acestora fie că le veţi consumă că atare, fie că le preparaţi sub formă de compot, dulceaţă.  
Se consumă gutui și în compoturi, gem, peltea(jeleu), budinci, piureuri( pentru bebeluși), sau pot fi coapte la cuptor, introduse în tarte de fructe. Gutuile se potrivesc în tarte/deserturi în combinație cu mere sau pere, dar mai pot fi adăugate în unele rețete cu carne de miel sau porc.Comentarii