Munca in echipa-avantaje si dezavantaje


Indiferent de job, munca in echipa este intalnita mai des decat te astepti,. La scoala sau la facultate, proiectele erau realizate in grup. Poate era bine sa ne descurcam singure, poate in echipa rezultatele sunt mai bune...cine stie. Munca in echipa este o constanta a succesului iar adaptarea acestei munci la diferite procese de productie a condus la rezultate mai bune ca in cazul eforturilor individuale.
Munca in echipa este insotita de o productivitate sporita. Eforturile comune genereaza  idei si solutii inovative. Daca supui unei analize de grup o anumita problema, sunt sanse mai mari sa obtii chei diferite dar interesante si corecte deopotriva.Forta de munca este mai motivata daca se impart sarcinile in  mod egal. Comunicarea intre membrii echipei este mult imbunatatita, iar liderul echipei trebuie sa stie cum sa focuseze pe rezultate echipa sa. Un lider puternic va impune echipa, iar unul slab o dezbina si o disipa, asa ca liderul trebuie ales cu mare atentie.
Ca dezavantaje, munca in echipa restrange creativitatea individuala, iar tu nu te poti afirma pe plan personal asa cum iti doresti. Daca esti o fire mai retrasa, e posibil ca munca in echipa sa te inhibe, ai nevoie de propriul tau spatiu de lucru. Meritele muncii in echipa se concentreaza direct pe grup, negand rezultatele individuale.
Este mai greu sa demonstrezi care a fost partea ta de contributie, atata vreme cat munca in echipa a dezvoltat un proiect.Productivitatea nu este neaparat la nivel inalt, iar echipa actioneaza ca un corp comun si se centreaza pe rezultate. Uneori, lupta orgoliilor personale poate ameninta munca in echipa. De aceea gestionarea conflictelor este foarte importanta. Trebuie sa iti mentii valoarea ta ca individ si sa intaresti echipa prin daruirea muncii tale.
In concluzie, este intelept sa te adaptezi muncii in echipa, atunci cand este necesar. Trebuie sa construiesti in mod pozitiv rezultatele echipei si sa te evaluezi cu sinceritate ca parte a muncii comune, astfel cu siguranta vei avea succes!

Comentarii