Pâinea, un aliment sănătos?


Cele mai multe persoane consumă de obicei pâine albă. Copii, adolescenti, adulti sau varstnici, multe persoane incurajeaza consumul de pâine albă ca fiind un aliment de baza pentru alimentatia de fiecare zi. Ba chiar sunt persoane care consumă pâinea albă și sub formă de pesmet, paine prajita sau crutoane, pentru ca se digeră mai ușor. In realitate, pâinea albă nu are o valoare alimentară reală
Pâine albă este lipsită de germeni și de tărâțe, in esenta acestei paini  îi lipsește conținutul nutritiv al graului natural. Din cauza acestor lipsuri , consumul de pâine albă favorizează formarea calculilor biliari și induce infarctul miocardic. 

Din făina albă, obținută din boabe de grau, foarte bogată în vitamine  -mai ales vitamina B care ajuta sistemul nervos- se îndepărtează  tărâțele și germenii.
Producatorii sustin ca in compoziția pâinii albe ei adaugă așa-zisele vitamine și minerale, dar acestea sunt produse de sinteza și organismul nu le poate asimila.
Pâine neagră este mai sănătoasă decât cea albă, sustin nutritionistii. Oamenii sunt să consume pâine integrală, neagră, mult mai sănătoasă si mai gustoasa.
Pâine neagră, integrală ,este mult mai bine tolerata de stomac în comparație cu cea albă. Nici acest sortiment de pâine nu poate fi apreciat ca fiind o paine perfecta. Prin coacere, se pierd enzimele. Nutriționiștii recomandă persoanelor bolnave de reumatism și de artrită, dar și celor supraponderale să evite consumul de pâine. Pâinea neagră este mai greu de gasit în comerț, pe când painea albă se cumpara în proporție de circa 80%. 

Pentru consumul zilnic este recomandată  pâinea din tărâțe (pâinea integrala neagră) care este preparată după rețeta veche cu făină necernută, deoarece aceasta conține fibre.  
Doza de glucoză prezentă în pâinea cu tărâțe este mult mai scazuta decât în pâinea albă iar acest sortiment este mai sănătos și nu îngrașă ca pâinea albă. Pâinea obișnuită este fabricată din făină cernută  și din aluaturi congelate, ea aduce organismului energie sub formă de glucoză, care este dăunătoare sănătății.

Comentarii