In Trend

Vinul si mancarea..cum le asociezi?

0

Atunci cand vrei un vin asortat cu un preparat culinar, nu e atât de complicat pe cât sună. Este evident ca asocierea vinului cu mâncarea este de fapt o experientă personalizată de tine și de papilele tale gustative.
Ales corect, un vin se contopeste cu mancarea mai de grabă ca un condiment decât ca o băutură. Asa cum sarea și piperul, sau lamaia din salata, vinul amplifică  si subliniaza aromele mâncării. Când se combină mâncarea și vinul, scopul este de a naste o sinergie. Sinergia reprezinta asocierea mai multor agenți pentru îndeplinirea unei funcții. Aici e vorba de excitarea papilelor gustative în mai multe sensuri,pentru a obține maximul de savoare din preparatele culinare, un fel de rezultat imbinat.
Daca ati incercat vreodată carne și cartofi în aceiași furculiță? Este exact același lucru. Pentru a simti corect sinergia, trebuie sa degusti mâncarea și vinul în același timp. În acest fel, ai parte de o experiență gustativă mult mai ampla, care se regaseste in formula: 1+1=3.
Cu preparate simple, asociați vinuri simple. Păstrați un meniu echilibrat, fara exagerari. Nici vinul, nici mâncarea nu ar trebui să fie in intrecere unul cu celalalt, un echilibru trebuie mentinut intre cele doua preparate.
De multe ori totusi se atrag extremele.Puteti incerca arome care sunt în contrast, de exemplu: dulce si sărat. Un vin de desert cu o brânza frantuzeasca, sau un riesling sec cu somon afumat.
Vinurile roșii merg cu carnea rosie,ca regulă de bază. Însă nu orice vinuri roșii. De asemenea, cu cât mai simplu va fi gatita carnea, eventual la gratar cu atât mai bine va ieși în evidența vinul. Un sos poate schimba asocierea in mod spectaculos. De exemplu, un grătar din carne de vitel, cu un sos de piper verde va merge excelent cu un vin Syrah, însă daca incerci sos de roșii cu busuioc și vei observa că se potriveste mai bine cu un Cabernet Sauvignon. Fiecare vin are personalitatea lui, asa cum fiecare fel de mancare are farmecul său.
Alegeti cu grija vinul pentru desert. Mereu să vă asigurați că desertul cu care este asociat este mai puțin dulce decât vinul. Cele mai mule deserturi tind să devalorizeze vinul dulce pentru că au ele prea mult zahăr. Tineti cont doar de sugestiile care vi se par placute voua. Pentru că vinul a evoluat în complexitate la fel cum au făcut-o și preparatele culinare, e cel mai bine să asociați fiecare vin cu ce va place.

0 Comenteaza la "Vinul si mancarea..cum le asociezi?"

Trimiteți un comentariu